Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Lichtgewicht nokvolgers 30 mm (94 gram) met olieboring (8 stuks) Type 1 t/m 9/1992 (excl 25 + 30 pk) Type 3 motoren

 

Nokkenas afhankelijke nokvolgers

Bij het bouwen van een snellere type 1 of type 3 motor is niet alleen de keuze van de cilinderinhoud of nokkenas van belang er komt veel meer bij kijken. Zo moeten onder andere de nokvolgers passen bij de nokkenas, niet alleen qua materiaal maar ook qua grote, hoe scherper de nokkenas hoe groter het oppervlak van de nokvolger moet zijn. Bij een milde nokkenas kun je makkelijk volstaan met een 28 mm nokvolger (standaard maatvoering) maar bij een wilde nokkenas kan het  oppervalk te klein zijn en moet er worden uitgeweken naar een groter oppervlak (30 of 31 mm). We streven er naar om zo veel mogelijk gewicht te besparen, wat er niet aan zit hoeft ook niet in beweging te worden gezet wat resulteert in meer vermogen. Alle nokvolgers zijn vervaardigd uit één stuk chroommolybdeen aluminium, wegen hierdoor lichter en zijn tevens sterker. De Engle nokvolgers zijn hierop een uitzondering, deze worden betiteld als “Heavy Duty”  ofwel kunnen grotere krachten verdragen zonder dat het gewicht is toe of afgenomen. De EMPI nokvolgers zijn standaard uitgerust met een extra olieboring wat voor druksmering zorgt tussen de nokvolger en de nok wat bij het toenemen van het toerental geen overbodige luxe is. Met deze nokvolgers is wel noodzakelijk dat er ook een zwaarder oliepomp wordt gemonteerd, maar die keuze moet je toch al maken als je eenmaal met motor tuning bezig bent.

Bij de type 4 motoren heb je de keuze uit mechanische en hydraulische nokvolgers (zelf stellend). Degene die zich bezig houden met het serieuze tunings-werk verkiezen een mechanische nokvolger boven een hydraulisch exemplaar om de klepspeling zelf te kunnen bepalen. De mechanische nokvolgers zijn net als de EMPI nokvolgers voor de type 1 en type 3 motoren voorzien van een extra olieboring wat voor druksmering zorgt tussen de nokvolger en de nok.

Bij het kiezen van een nokvolger is het belangrijk dat deze van hetzelfde merk is als je nokkenas. Het materiaal waarvan de nokkenas en de nokvolgers zijn gemaakt, bepalen de loopeigenschappen van deze onderdelen. Bij het gebruik van een ander merk nokvolger dan de nokkenas is de kans aanwezig dat deze delen op elkaar gaan inwerken en daardoor onherstelbare schade aanrichten. Zowel Engle, EMPI als Webcam adviseren nokvolgers te gebruiken welke ze zelf produceren, indien dit niet aantoonbaar is (zowel de nokkenas als nokvolgers moeten op dezelfde factuur staan vermeld) kan er geen aanspraak op garantie worden gemaakt. Alle nokvolgers worden in sets van 8 stuks geleverd. 

type 1 motoren t/m 9/1992 met uitzondering van 25 en 30 pk
type 3 motoren

 

merk diameter extra olieboring gewicht bestelnr.
Engle 28 mm nee 98 gram #1630
Webcam 29 mm nee 95 gram #2095
EMPI 28 mm ja 92 gram #4632
30 mm ja 94 gram #4633
31 mm ja 96 gram #1799
 
type 4 motoren
merk soort extra olieboring gewicht bestelnr.
Webcam mechanisch ja 98 gram #41633
hydraulisch nee 120 gram #41634

 
opties

Het is haast een noodzaak om alle bewegende delen in de motor bij een revisie te voorzien van montage paste, dit voorkomt vroegtijdige slijtage bij het inlopen. Olie is dun en blijft niet op z’n plaats vandaar niet geschikt tijdens de revisie werkzaamheden, montage pasta daarentegen wel en beschermd alle delen tijdens de eerste draaiuren. Bij nokvolgers is dit zeer belangrijk om overmatige slijtage tijdens de eerste draaiminuten tegen te gaan, bestel het er daarom direct extra bij. Om de nokvolger tijdens de werkzaamheden op zijn plaats te houden zijner speciale nokvolger klemmen leverbaar, indien je het nog nooit hebt gedaan zal je het proberen zonder deze klemmen maar geloof mij het is een kleine investering voor ongelooflijk veel gemak, probeer maar eens 4 nokvolgers gelijktijdig vast te houden.

#50890 montage pasta (7 gram)
#1108
 nokvolger klemmen per paar