Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Aandrijfashoes buitenzijde (per stuk). T25/T3 bus Syncro achter

 
vw artikelnummer: 251 498 099 E

Dit onderdeel is geschikt voor:

 

Aandrijf hoezen

Gescheurde aandrijfas hoezen leidt niet alleen tot afkeuring bij de jaarlijkse controle maar hierdoor verlies je ook vet wat zorgt voor de smering van de homokineten bij de achteras voorzien van tussenassen en het verlies van versnellingsbak olie bij het pendelas systeem. Controleer de staat van de aandrijfhoezen bij iedere onderhoudsbeurt en vervang ze bij beschadiging of uitdroog verschijnselen (kleine haarscheurtjes). Hier worden geen bouwjaren vermeld maar de as-hoezen bestel je aan de hand van het type achteras.

pendelas (swing axle)

Bij het pendelas systeem worden de achterwiellagers gesmeerd door versnellingsbak olie, alleen aan de versnellingsbakzijde bevindt zich een aandrijfhoes. De aandrijfhoezen die af fabriek werden gemonteerd bestaan uit één geheel waarvoor de assen moeten worden uitgebouwd. Veelal zijn de hoezen in de loop der jaren al eens vervangen voor deelbare hoezen, waarbij de assen niet hoeven te worden uitgebouwd. De reden dat VW dit niet standaard monteerde is heel eenvoudig, bij een deelbare hoes is er altijd kans op lekkage en dat is niet het geval met een hoes uit één stuk. Het kost heel wat meer tijd maar je bereikt hiermee wel het beste eindresultaat. Als je geen tijd en zin om je om assen uit te bouwen dan zijn deze er gelukkig ook deelbare hoezen. Je snijdt de oude hoes los en monteert de deelbare hoes met de naad horizontaal naar achter om lekkage te vermijden, het is tevens raadzaam om vloeibare pakking (zie opties) te gebruiken tussen de naad.

In onderstaand overzicht staan beide modellen vermeld waarbij de deelbare hoezen ook leverbaar zijn in goedkopere uitvoering (B-kwaliteit) en vervaardig uit copolymer, meer informatie over de B-kwaliteit en copolymer uitvoering vindt je door de link te volgen. Pendelassen zijn nooit toegepast bij de Panorama en de T25 Bus deze hebben vanaf de beginperiode gebruik gemaakt van tussenassen (IRS).

 

bestelnr. uitvoering leverwijze montage materiaal extra opties alternatieven
#1465 één geheel per stuk niet bijgeleverd zie opties #1463 geen
#1468* deelbaar per stuk bijgeleverd #50555 #1469, #1460, #1461, #1462, #1464
* als je deze hoezen wilt gebruiken voor een ander automerk of een andere toepassing dan zijn de as diameters 45 en 86 mm.    

tussenassen (IRS)

Bij het tussenas systeem wordt de verbinding tussen differentieel en achteras tot stand gebracht met losse assen welke aan beide zijden zijn voorzien van homokineten ofwel onafhankelijke wielophanging. Indien je besluit de assen compleet te vervangen dan worden deze compleet montageklaar geleverd dus inclusief de aandrijfashoezen. Tussenassen zijn door VW bij ieder VW model toegepast.  In onderstaand overzicht staan alle ashoezen vermeld met de leverwijze en de extra opties voor delen die niet zijn bijgeleverd maar wel het aanraden waard zijn mee te bestellen.

 
VW model bestelnr. leverwijze montage materiaal extra opties ¹
bouten (6) vet as-moer
Kever #1474 per 4 stuks niet bijgeleverd #3480 #50880 n.v.t
#1467 per stuk bijgeleverd ²      
Karmann Ghia #1474 per 4 stuks niet bijgeleverd #3480 #50880 n.v.t
#1467 per stuk bijgeleverd ²      
Bus incl. T25 (excl. Synchro) #21479 per stuk bijgeleverd      
Bus T25 Synchro
voor + achter binnenzijde
achter buitenzijde3
voor + achter buitenzijde

#21479
#71479
#251498203A

per stuk
per stuk
per stuk

bijgeleverd
bijgeleverd
bijgeleverd
    #71470
Type 3 #1474 per 4 stuks niet bijgeleverd #3480 #50880 n.v.t
#1467 per stuk bijgeleverd ²      
Kübel #21479 per stuk bijgeleverd ²      
¹ indien montage materiaal is bijgeleverd kunnen er toch nog delen zijn welke aan te raden zijn om mee te bestellen.
² niet alle bijgeleverde montage materialen worden altijd gebruikt, deze zijn bijgevoegd om te kunnen monteren op meerdere merken.
3 de leverancier schrijft deze hoezen ook voor voor de voorzijde maar de ervaing leert dat deze dan aanlopen op de bout van de voordraagarm, daarom is het alternatief #251498203A door ons in het assortiment genomen.