Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Red Line bandringen (2.5 cm zwart, 2.5 cm rood) 4 stuks. 15 inch wielen

 

De historie van een aangebracht wit gedeelte in de band vind zijn oorsprong begin 1900, destijds waren de banden van 100% natuurlijk rubber waar iets op moest worden gevonden om minder hard te slijten. Een klein banden fabriekje in Chicago was de eerste die zink oxide toevoegde voor meer slijtvastheid, hiermee werd de band wit in plaats van zwart.

Een witte band was niet praktisch, het vergde veel onderhoud en al snel werd er een extra kleurstof toegevoegd wat de band weer zwart maakte. Deze vernieuwde zwarte uitvoering werd destijds gezien als een luxe band voor de gefortuneerde automobiel bezitter.

In de jaren 30 werd het omgekeerd en was het Ford die als eerste een zwarte band met een witte zijkant uitbracht als extra luxe optie. Die trend werd snel opgevolgd door andere Amerikaanse autofabrikanten en de “White Wall Tyre” werd een status symbool voor de luxe automobiel. De “White Wall Tyre” is veelvuldig toegepast tot en met de jaren 70 waarbij de rand steeds smaller werd totdat hij helemaal uit het straatbeeld verdween.

Er worden nog steeds banden geproduceerd met een witte rand , sommige merken bieden deze aan als zogenaamde klassiek band, ofwel een moderne band met een wit vlak. Een voordelig alternatief zijn deze rubber bandringen die tussen de velg worden geklemd, hiermee bereik je hetzelfde uiterlijk maar hebben ook een paar nadelen.

Door de wrijving kan de bandring gaan invreten in het zijvlak en ze zijn niet bestand tegen hoge snelheden. De hier vermelde bandringen zijn niet velg afhankelijk, leverbaar in 12, 14, 15 en 16 inch met diverse breedtes van de witte rand en eveneens in Red Line uitvoering waarbij de rand rood is in plaats van wit. De bandringen zijn wel bandafhankelijk, de ringen zullen minder goed aansluiten op erg getrokken, zeer bolstaande banden en banden met uitstekende velgbeschermingsrand.

Let op: montage is op eigen verantwoordelijkheid en aanspraak maken op garantie is uitgesloten.