Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Dubbele EMPI HPMX 44 mm Carburateur set Type 1 motoren (dubbelpoorts)

 

Zijdelinkse HPMX carburateur sets

De originele type 1 motor voor onze luchtgekoelde VW met een enkelvoudige carburateur is een bewust eenvoudig geconstrueerde motor. De motor moest goedkoop te produceren zijn en bovendien betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden zijn. Een grote beperkende factor van de type 1 motor als het gaat om vermogen en koppel is de opbouw met een enkelvoudige carburateur. Ideaal om de kosten te drukken en de motor betrouwbaar te houden (minder onderhoud en eenvoudiger afstelwerk), maar tegelijkertijd zorgt deze constructie ervoor dat het rendement van de motor aan de lage kant is. Bij de latere type 3 en type 4 motoren is dit concept gewijzigd en werd er wel gekeken naar het rendement, deze werden dan ook uitgerust met dubbele carburateurs ofwel per twee cilinders één carburateur.
 
Er zijn in de loop der jaren behoorlijk wat alternatieven op de markt gekomen van enkele zijdelinks gemonteerde carburateurs tot een in het midden geplaatste tweetraps carburateur maar verreweg de meest populaire en meest effectieve carburateurs zijn de twee zijdelings geplaatste dubbele carburateurs. Je hebt hierbij in feite vier carburateurs, één voor elke cilinder. Het voordeel van twee dubbele carburateurs ten opzichte van de enkelvoudige carburateur is dat alle cilinders een gelijke hoeveelheid mengsel krijgen op hetzelfde moment. Verder wordt de mengselstroom maar weinig van richting veranderd wat de cilindervulling behoorlijk ten goede komt. Hierdoor zijn deze carburateurs met name geschikt voor getunde motoren. Een nadeel is dat deze carburateurs meer afstelwerk nodig hebben. De bekendste dubbele carburateurs zijn de Weber IDF en de Dellorto DRLA. Sinds enkele jaren is er een nieuwe speler op de markt, namelijk de HPMX carburateur. Deze is door EMPI op de markt gebracht en wordt verkocht als complete set, inclusief spruitstukken, luchtfilters, stangenstelsel en montagemateriaal. De set is een goedkoper alternatief voor diegene die het voordeel van dubbele carburateurs wil hebben en iets wil aanschaffen met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Bovendien is er het voordeel dat, op misschien wat andere maten sproeiers na, de set compleet is en je dus in één keer klaar bent. Mocht je liever een Weber IDF monteren ook dat is mogelijk alleen zal je de set zelf moeten samenstellen, die hier vermelde sets gebruiken uitsluitend EMPI HMPX carburateurs.
 
EMPI is continu bezig met het verbeteren van de HPMX en dat heeft de Amerikaan geen windeieren gelegd, onafhankelijke testen bewijzen keer op keer dat het rendement van de HMPX de Weber heeft overtroffen, ofwel de reproductie is beter dan het origineel. Het enige waar Weber een streepje mee voor heeft is zijn bewezen kwaliteit over een zeer lange periode en het feit dat productiewagens er destijds standaard mee werden uitgerust bekrachtigt dit. EMPI is relatief nog maar kort op de markt aanwezig er kunnen dan ook nog geen testen worden uitgevoerd op een langdurige betrouwbaarheid maar het ziet er wel veelbelovend uit. Paruzzi is enkele jaren geleden door EMPI aangewezen om de HPMX uitvoerig te testen, op een paar details na waren ook onze testen zeer positief en deden ze niet onder voor Weber. De resultaten van onze testen zijn dan ook doorgevoerd in de HPMX 3.0 welke in onderstaande sets zijn opgenomen.
 
Van de 40 mm versie voor de type 1 motoren zijn twee soorten leverbaar de standaard en Ultra set, waarbij de Ultra set is voorzien van zwaar aluminium luchtfilters en gasstangenstel waarbij ook de inlaatspruitstukken iets meer off-set hebben dan bij de standaard set. De standaard sets zijn voorzien van metalen luchtfilters waarbij het gasstangenstelsel en de spruitstukken hierop zijn aangepast. De Ultra set is kwalitatief degelijker maar velen zullen de deze aanschaffen voor het ultieme uiterlijk. De ultra set is alleen leverbaar met 40 mm carburateurs terwijl de standaard set leverbaar is met 40 of 44 mm carburateurs en dat is weer afhankelijk voor welke cilinderinhoud en op welke toerentallen je wilt gaan rijden. Als stelregel volstaat tot 1800 cc de 40 mm uitvoering en daarboven wordt het interessant om je keuze te laten vallen op de 44 mm uitvoering.

let op: Voor de type 1 motoren is het noodzakelijk dat het koelhuis wordt aangepast om niet te raken tegen de carburateurs, een beter optie is om direct een koelhuis uit ons assortiment mee te bestellen deze zijn hiervoor ontwikkeld.

Alle sets bestaan uit de volgende onderdelen:
- HMPX 40 of 44 mm carburateur
- luchtfilters
- inlaat spruitstukken
- benzineslang
- pakkingen en montage materiaal
- montage instructies
- bobine wijzigingspositie beugel (alleen bij de sets voor type 1)
- gasstangenstelsel

type 1 motoren met dubbel inlaat
#4241 met 40 mm HPMX carburateurs
#4244 Ultra set met 40 mm HPMX carburateurs (meer info zie tekst)
#4242 met 44 mm HPMX carburateurs

type 3 motoren
#34242 met 44 mm HPMX carburateurs

type 4 motoren
#44241 met 40 mm HPMX carburateurs

vervangende onderdelen
Mocht je na verloop van tijd losse onderdelen nodig hebben dan is dit geen probleem, de meeste onderdelen zijn ook los leverbaar, deze losse onderdelen kunnen tevens worden gebruikt om zelf een set samen te stellen. Klik het onderdeel aan voor meer informatie en een afbeelding. Sproeiers zijn in diverse maten leverbaar, deze staan vermeld onder opties. Losse carburateurs zijn alleen van het merk Weber leverbaar, de EMPI carburateurs worden alleen in sets geleverd.

#2190 Weber 40 IDF
#2191 Weber 44 IDF
#2196 carburateur pakking / revisie set
#2136 losse carburateur voetpakking (per paar)
#2195 F11 emulsiebuizen per paar
#4159 verchroomd luchtfilter compleet voor type 1 en type 4 motoren (Ultra set uitgezonderd)
#2154 los luchtfilter element voor bovenstaand luchtfilter
#32157 verchroomd luchtfilter voor type 3 motoren
#5230 losse luchtfilter pakking
#2244 spruitstuk set type 1 motor (Ultra set uitgezonderd)
#32106 spruitstuk set voor type 3 motor
#42107 spruitstuk set voor type 4 motor
#1152 benzineslang per meter
#3990 benzineslang T-stuk (messing)
#2131 inlaat pakkingen type 1 en type 3 motor (per paar)
#42132 inlaat pakkingen type 4 motor per paar
#2189 gasstangenstelsel voor type 1 en type 3 motor (Ultra set uitgezonderd)
#42189 gasstangenstelsel type 4 motor
#2056 bobine verplaatsing beugel voor type 1 motoren