Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Cilinderkop pakking Water boxer motor

 
vw artikelnummer: 025 101 345

Dit onderdeel is geschikt voor:

 

Cilinderkoppakking
Watergekoelde motoren hebben in tegenstelling tot luchtgekoelde motoren een pakking tussen cilinder en cilinderkop. Deze pakking mag nooit worden hergebruikt, indien je dit wel doet heeft dit direct koelvloeistoflekkage en compressieverlies tot gevolg. Een Diesel cilinderkop mag je zelfs niet ongecontroleerd terugplaatsen, deze moet eerst op rechtheid worden gecontroleerd, in veel gevallen moet deze dan ook worden gevlakt. Het maatverschil wat door het vlakken is ontstaan moet worden gecompenseerd met een dikkere pakking, welke in drie maten leverbaar zijn van standaard 1.40 tot 1.60 mm dik. Indien de cilinderkop niet hoeft te worden gevlakt kan het voorkomen dat dit in het verleden al wel eens is gebeurd, gooi daarom je oude pakking niet direct weg maar controleer eerst de maatvoering welke op de oude pakking staat vermeld. In de pakking zitten één, twee of drie gaatjes (zie afbeelding)  welke de maatvoering aangeven. Je weet dan ook direct of de cilinderkop in het verleden al eens is gevlakt, indien de kop moet worden gevlakt en de dikste pakking zit al gemonteerd wordt het tijd voor een nieuwe cilinderkop, verder vlakken is dan geen optie meer. Alle pakkingen worden per stuk geleverd, voor de waterboxers heb je er dus twee nodig indien beide cilinderkoppen zijn gedemonteerd.

Let op: Voor de waterboxer motoren is het noodzakelijk om naast de rubber pakking ook vloeibare pakking te gebruiken naar het Volkswagen voorschrift, bestel deze er extra bij.  

motortype standaard pakking 
(voor diesel motoren 1 gat)
eerste overmaat
(2 gaten)
tweede overmaat 
(3 gaten)
       
WBX 1900 en 2100 cc #71770 * n.v.t n.v.t
Diesel 1600 cc vanaf 1981 (motorcode CS 000 339) #71775 (1.40 mm) #71776 (1.50 mm) #71777 (1.60 mm)
Turbo Diesel 1600 cc alle bouwjaren      
* gebruik tevens vloeibare pakking zie opmerking in de tekst

Vloeibare cilinderkop pakking WBX motoren
 
In de beginperiode van de waterboxers werd de cilinderkop op de cilinders afgesloten met alleen de rubber pakking. Achteraf bleek dit niet afdoende te zijn en werd geadviseerd om naast de rubber pakking ook vloeibare pakking te gebruiken welke vanaf 1985 extra bij de pakking werd vermeld. Als Volkswagen dit zelfs bij het bestellen van de pakking al extra vermeld ga er dan maar van uit dat dit geen advies is maar pure noodzaak. Gebruik dan ook geen alternatief maar hetgeen Volkswagen voorschrijft alleen dan is een lange en goede afdichting gegarandeerd. Wordt geleverd in tube van 70 ml voorzien van spuituit en tubesleutel waarmee de tube tot het laatste beetje kan worden opgebruikt. 

alleen van toepassing bij WBX motoren:
#50895