Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Distributieriemspanner afstel sleutel. Diesel motoren

 
 

Distributie gereedschap

Bij het vervangen van de distributieriem heb je speciaal gereedschap nodig om de klus te kunnen klaren. Velen zullen dit gereedschap niet in standaard in hun gereedschapskist hebben liggen, neem geen onnodig risico om allerlei hulpmiddelen te gebruiken die hier niet voor bedoeld zijn maar schaf het juiste gereedschap aan. alleen hiermee kun je de distributie op de juiste wijze monteren en op tijd zetten. Er zijn in totaal drie verschillende gereedschappen benodigd welke hieronder verder worden besproken:

nokkenas en brandstofpomp borg gereedschap

De Diesel injectiepomp moet exact op tijd blijven staan tijdens de werkzaamheden, begin de klus dus door het borgen van de pomp met de borgpen die in het daarvoor bedoelde gat in de poelie moet worden gestoken. Daarna moet de nokkenas worden geblokkeerd om te voorkomen dat deze verloopt tijdens het opspannen van de distributieriem. Aan de ene kant van de nokkenas zit de poelie, en aan de andere kant een groef, de metalen klem blokkeert de nokkenas door deze horizontaal in de nokkenas leggen, waardoor hij niet meer kan verdraaien. De borgpen en de blokkeerklem worden in een set geleverd en mocht je al in bezit zijn van een blokkeerklem dan is de borgpen ook afzonderlijk leverbaar.

Let op: de blokkeerklem mag nooit worden gebruikt om de nokkenas tegen te houden bij het vast of losdraaien van het nokkenas tandwiel, als je dit negeert breekt de nokkenas aan de achterzijde onherroepelijk af.

#71101 borgpen en blokkeerklem (set)
#71100 losse borgpen

distributiespanner sleutel


De distributie spanrol wordt vastgezet met een moer, voordat je deze moer aandraait moet de distributieriem op spanning staan, dit gebeurd door het verdraaien van de spanrol met deze sleutel.

#71102

distributieriem set

Naast de benodigde gereedschappen heb je ook een nieuwe distributieriem met spanrol nodig. Klik op onderstaand bestelnummer om deze te bestellen en het raadplegen van aanvullende informatie met afbeelding.

#71625