Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Wielnaaf (4 x 130 mm) achter (per stuk) Type 3 8/1965 en later

 
vw artikelnummer: 311 501 581

Dit onderdeel is geschikt voor:

 

Wielnaven

Bij veel van onze klassieke Volkswagens is de remtrommel of de schijf een compleet geheel die met lagers of spie-banen aan de voor of achteras worden gemonteerd. Het voordeel hiervan is dat je direct alles vernieuwd en het nadeel is de hogere productieprijs, een losse schijf is nu eenmaal goedkoper te produceren als een compleet geheel. Volkswagen is in 1965 begonnen met het toepassen van losse wielnaven aan de achterzijde  bij de Type 3 en heeft dit in 1970 ook toegepast bij de Panorama Bussen zowel aan de voor als achterzijde. Bij de model wisseling naar de T25  is dit systeem aan de achterzijde behouden terwijl de voorzijde weer de ouderwetse complete remschijf kreeg met uitzondering van de vierwiel aangedreven Syncro. Zelfs de Kever heeft er in 1994 aan moeten geloven, de complete remschijven aan de voorzijde werden vervangen door een wielnaaf met een losse schijf.  Er kan niet veel mis gaan met de wielnaven, de reden voor vervanging is veelal ingeslagen spiebanen of kromme wielnaven. Ingeslagen spiebanen komt alleen voor als er speling is opgetreden ofwel de naafmoer is losgekomen wat meestal is te wijten aan het vastzetten van de naafmoer zonder momentsleutel. Een kromme wielnaaf heeft bijna altijd een aanrijding als voorgeschiedenis. De voorste wielnaven van de Bus zijn professioneel gereviseerd, je hebt dus te maken met een origineel Volkswagen onderdeel wat een tweede leven tegemoet gaat. Alle achterste wielnaven zijn nieuw en worden net als de voorste per stuk geleverd.

Let op: Om enige vorm van schade tijdens de revisiewerkzaamheden tegen te gaan worden de lager schalen niet verwijderd. Voor het monteren dient je deze te verwijderen en te voorzien van nieuwe lagers met lager schalen (zie opties).  Dit is alleen van toepassing op de voorste wielnaven. 

Voorzijde
#21444     Bus vanaf 8/1970 t/m 7/1979 *

Achterzijde
#21445     Bus vanaf 8/1970 en later 
(incl. T25 alle bouwjaren)
#31445     Type 3 vanaf 8/1965 en later 

* zie de opmerking in de tekst

Vervangende draadeinden

Mochten alleen de wieldraadeinden aan vervanging toe zijn dan zijn deze ook los leverbaar in de standaard lengte van 47 mm en eventueel in een langere variant van 56 mm. Dit laatste kan goed van toepassing komen bij het monteren van een andere soort velg. Origineel alleen gebruikt bij de Bus, de Type 3 maakt origineel gebruik van wielbouten. Dienen in de wielnaaf te worden geperst en geleverd per 5 stuks

#22544     lengte 47 mm
#22545     lengte 56 mm


Optionele lager set voor de #21444
De voorste wielnaven voor de Bus moeten worden voorzien van lagers, we raden je aan geen oude lagers terug te plaatsen, mits je het niet erg vind het karwei over een paar maanden weer te moeten uitvoeren. De lagers worden als set geleverd voorzien van binnenste en buitenste lager inclusief vetkeerring bedoeld voor één zijde.

#21362