Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Nokkenaslagers: nokkenas standaard / carter 0.25. Type 1 motoren met motor code ACD. Water boxer motor motoren 8/85 en later

 
vw artikelnummer: 111 198 542 5

Dit onderdeel is geschikt voor:

 

Nokkenaslagers 

Bij iedere motorrevisie moet je alle lagers vervangen, dat geldt dus ook voor de nokkenaslagers. Vanaf 8/1965 heeft Volkswagen pas nokkenaslagers gebruikt. Hiervoor werd de nokkenas zonder lagers in het carter gemonteerd. Het was destijds dan ook normaal dat een motor al vrij snel aan revisie toe was. De levensduur van de motor werd dan ook behoorlijk verlengd toen Volkswagen besloot de nokkenas in lagers te laten lopen. 
 
Bij het gebruik van dubbele klepveren maar zelfs ook al bij zwaardere klepveren worden de zijdelingse krachten op de nokkenas een stuk groter, hierdoor slijten de lagers en het carter ook harder dan normaal. Om dit nu tegen te gaan kun je type 1, type 3 en CT/CZ  motoren voorzien van zogenaamde  “double trust” nokkenaslagers welke Volkswagen standaard heeft toegepast in de waterboxer motoren en de laatste Mexicaanse type 1 motoren. “Double trust” nokkenaslagers zijn voorzien van een opstaande rand aan beide lager helften in plaats van aan één lager zijde. Hierdoor kan er een hogere druk op de nokkenas worden uitgevoerd zonder dat dit verdere gevolgen heeft. Een kleine aanpassing aan het carter is hiermee wel noodzakelijk. 
 
Overmaatse nokkenaslagers kom je voornamelijk tegen bij motoren die destijds door Volkswagen zijn gereviseerd en herkenbaar aan het diep gefreesde motornummer. Voor de montage raden we aan om montage pasta te gebruiken, dit zorgt voor een goede smering bij het inlopen en voorkomt vroegtijdige slijtage. 

Let op! In de meeste gevallen zal je standaard lagers nodig hebben maar meet het altijd eerst na voordat je besteld. Houd er rekening mee dat ook nokkenaslagers in geopende verpakking niet meer retour kunnen worden genomen.

 type 1 vanaf 8/1965 en later (behalve met motor code ACD), type 3 en CT/CZ motoren

nokkenas maat carter maat
standaard
standaard #1620
0.25 mm #1634
 
type 4 motoren

 
nokkenas maat carter maat
standaard
standaard #41682
 
WBX motoren t/m 7/1985

 
 nokkenas maat carter maat
standaard
standaard #1620
0.25 mm #1634
 
WBX motoren vanaf 8/1985 en later + type 1 motoren met motorcode ACD

 
 nokkenas maat carter maat
standaard 0.25
standaard #3638 #1633

Optie: montage pasta

Het bied de aanbeveling om alle bewegende delen in de motor bij een revisie te voorzien van montage pasta, dat voorkomt vroegtijdige slijtage bij het inlopen. Olie is dun en blijft niet op z’n plaats tijdens de revisie werkzaamheden, montage pasta daarentegen wel en beschermd alle delen tijdens de eerste draaiuren. Bestel het direct mee.

#50890 tube 60 gram