Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Parkeerlicht lens oranje/rood (per paar) Type 3, Type 34

 
vw artikelnummer:
 

Parkeerlicht / zijrichtingaangevers

In september 1961 werd de Type 3 geïntroduceerd als middenklasser die boven de Kever kwam te staan. De Type 3 had een zwaardere motor, meer bagage- en binnenruimte, veel meer luxe en comfort en daarbij ook een hoger prijskaartje. Velen denken dat parkeerlichten pas vanaf de Golf zijn intrede deden maar niets is minder waar de introductie was al ruim 10 jaar eerder bij de Type 3. Deze zijn ontworpen om een aanrijding te voorkomen als de wagen staat geparkeerd op een donkere weg of steeg. Een goede straatverlichting was destijds niet overal het geval en bij het parkeren in donkere smalle steegjes was het zeer handig dat je wagen niet over het hoofd werd gezien door voorbijkomend verkeer. Zelfs in deze tijd zijn nog steeds niet alle wegen voorzien van een degelijke straatverlichting en is het nog altijd een veilig gevoel als er parkeerverlichting aanwezig is.
De parkeerlichten worden aangeschakeld als de sleutel uit het contact is genomen en de richtingaangever naar links voor de linkerzijde of naar rechts voor de rechterzijde staat ingeschakeld. Door het lage wattage van het lampje is het voor zowel 12 als 6 volt geen probleem om de parkeerverlichting een hele nacht aan te laten staan, mist je accu maar in een goede conditie verkeerd. Bij het contactslot op de ON positie wordt de parkeerverlichting automatisch uitgeschakeld en als je vergeet je richtingaangever in de middenstand terug te zetten gaan je richtingaangevers knipperen.
Voor de landen Italië, Oostenrijk, Denemarken, Finland en Noorwegen waren er geen parkeerlichten aanwezig, in deze landen dienden de parkeerlichten als richtingaangever. In verband met de wetgeving in de diverse landen zijn er verschillende kleuren lenzen toegepast, alle lenzen met een dubbele kleur zijn van toepassing als parkeerlicht. De lichte zijde (helder of oranje) wijst naar de voorzijde van de wagen en de gekleurde zijde naar de achterzijde, op deze manier zijn de kleuren van de verlichting overeenkomstig met de voor en/of achterlichten wat geen schrikreactie teweeg kan brengen. De lenzen met een vaste kleur zijn van toepassing als het parkeerlicht als richtingaangever dient. Alle onderstaande lenzen worden per paar geleverd.

let op: toepasbaar op zowel Type 3 als Karmann Ghia T34, niet iedere Type 3 is uitgerust met parkeerlichten of zijrichtingaangevers, dit kan per land en per bouwjaar verschillen

parkeerlicht lenzen

#30653 helder / rood
#30654 helder / oranje
#30655 oranje / rood

zijrichtingaangever lenzen

#30650 helder
#30651 rood

lampje

Het lampje wat wordt gebruikt in de parkeerlichten of zij richtingaangevers heet een wattage van 4 watt wat onder andere ook te vinden is in de stadsverlichting. Een lampje op reserve kan nooit geen kwaad bestel ze er direct extra bij. Worden per paar geleverd.

#656 4 watt 6 Volt
#657 4 watt 12 Volt