Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Revisie motor met gereviseerd carter (inclusief statiegeld oude inruil) Type 3 motor 1600 cc (T)

 
vw artikelnummer: 311 100 033 BX

Dit onderdeel is geschikt voor:

 

LET OP!: motoren kunnen alleen opgehaald worden in onze shop.

Revisiemotoren

Wanneer je op zoek bent naar een standaard gereviseerde motor, ben je bij ons aan het juiste adres met 2 jaar garantie. Een nieuwe motor moet een eenmalige aanschaf zijn, waarna vele jaren van onbezorgd rijden horen te volgen. Onze revisiemotoren hebben zich hier al ruimschoots in bewezen.

Een goede revisie gaat veel verder dan alleen nieuwe lagers, cilinders, zuigers en cilinderkoppen monteren. Al bij de demontage van de oude motor worden de onderdelen gecontroleerd en gesorteerd en wordt gekeken naar vreemde slijtagebeelden of afwijkingen. Vervolgens worden de onderdelen die voor revisie in aanmerking komen gereinigd, nogmaals nagemeten en gecontroleerd en uiteindelijk gereviseerd. Hier worden de toleranties zoals VW deze opgeeft uiteraard streng in de gaten gehouden.

Om een voorbeeld te geven; het carter wordt gelijnboord. Wij zien hier zelden een carter van een gebruikte motor welke na het opmeten van de lager zittingen nog binnen de toleranties blijkt te zitten. Lijnboren en overmaatse lagers monteren is dan de enige optie om een betrouwbare motor te kunnen bouwen. Alleen nieuwe lagers zal in dit geval de levensduur van de motor flink doen afnemen. Het eerste jaar, of de eerste paar jaar, afhankelijk van de gereden kilometers, zal misschien weinig problemen geven maar wanneer de motor meer kilometers heeft gemaakt is het wachten op problemen. Dit voorbeeld geldt uiteraard ook voor andere onderdelen van de motor. Het is hierom dan ook van groot belang dat letterlijk elk onderdeel van de motor apart wordt bekeken en wordt beoordeeld. Ervaring en vakmanschap zijn hierbij de sleutel tot succes. Alleen op deze manier kan een goede revisiemotor afgeleverd worden.

Onze revisiemotoren zijn voorzien van o.a. de volgende bewerkingen en/of onderdelen

- Bij een revisie carter wordt het carter gereinigd en gecontroleerd op scheuren.
- Alle slijtage gevoelige punten worden gecontroleerd.
- Het carter wordt bewerkt door middel van lijnboren, zitting axiaal lager en cilinderzittingen vlakken.
- Indien van toepassing of gewenst wordt een nieuw origineel carter gebruikt dan zijn bovenstaande punten niet van toepassing.
- Geslepen of nieuwe originele krukas.
- Gereviseerde drijfstangen (parelstralen, richten, big-end nieuw op maat gezet, nieuwe zuigerpen bussen), of nieuwe drijfstangen.
- Nieuwe lagers, waarbij altijd de zgn. “steel-backed” lagers worden gemonteerd.
- Nieuwe nokkenas bij de 1600 cc en getunede motoren, indien in goede staat een gecontroleerde nokkenas in de resterende motoren.
- Nieuw aandrijftandwiel op de krukas.
- Nieuwe nokvolgers.
- Nieuwe oliepomp met oliepompdeksel.
- Nieuw of gevlakt vliegwiel.
- Nieuwe originele veren voor de oliedruk plunjers.
- Nieuwe zuiger -en cilinder set
- Nieuwe cilinderkoppen waarbij de kleppen worden getest op lekkage voor montage.
- Nieuwe RVS stoterstangpijpjes.
- Nieuwe pakkingen, origineel carterdeksel, originele klepdeksels met beugels, en bougies.
- Gereviseerde tuimelaar assen met nieuwe klepstelboutjes en moeren, nieuwe originele (veer)ringen en borgklemmen.

De motor wordt volledig gemonteerd met speciale synthetische montagepasta wat er voor zorgt dat de bewegende delen goed gesmeerd worden als de motor voor het eerst gestart wordt. Zou hier motorolie voor gebruikt zijn dan is er geen of veel te weinig smering tijdens het opstarten omdat de olie tegen die tijd al lang overal tussen uit is gelopen.

De compressieverhouding wordt voor elke cilinder apart berekend zodat deze voor alle cilinders exact gelijk is (dit is niet hetzelfde als de compressie druk). De compressieverhouding wordt bij de standaard motoren op de originele waarde gezet. Bij de getunede motoren wordt deze hoger gezet om meer rendement uit de motor te halen.

Al onze revisiemotoren zijn geschikt voor ongelode benzine. Het rijden op LPG geschiedt op eigen risico, het probleem met LPG en onze luchtgekoelde motoren is de temperatuur. De motor wordt warmer dan wanneer men op benzine rijdt en dat is iets wat niet wenselijk is. De standaard luchtgekoelde boxermotor heeft al zijn koeling nodig en elke vorm van temperatuurverhoging is ongewenst. Mocht je op LPG gaan rijden vervalt iedere vorm van garantie.

inruil

Onze motoren kunnen op basis van inruil worden geleverd, waarbij de korting op inruil van de oude motor nog niet is verrekend in de aanschafprijs van de nieuwe motor. Om de kwaliteit hoog te houden wordt de inruilmotor op een aantal punten kritisch gecontroleerd die in orde moeten zijn. Wij gaan jou inruil motor gebruiken als basis voor een nieuwe revisie motor, vandaar dat dit in orde moet zijn. Als de inruilmotor voldoet wordt de inruilwaarde gestorneerd (zie ook “korting bij inruil”).
 
- De motor moet vrij kunnen ronddraaien (mag dus niet vast zitten) en er mag geen olie meer in het carter zitten.
- Het carter mag zowel uitwendig als inwendig niet gescheurd.
- Corrosie moet binnen de grenzen van toelaatbaarheid zijn.
- De motor moet compleet zijn, zoals de revisiemotor wordt afgeleverd.
- De inruilmotor moet hetzelfde type zijn dan de revisiemotor die is aangeschaft. Voor getunede motoren is de inruil een 1600 cc motor.
 
Als het niet mogelijk is om aan deze voorwaarden te voldoen, kan deze niet retour worden genomen. De retourzending komt volledig voor rekening van de koper zo ook de transportkosten die moeten worden gemaakt om een afgekeurde motor te retourneren (de motor is in dit geval volledig gedemonteerd). Bij de aanschaf van een ruilmotor wordt uitvoerig de retourzending beschreven, zodat dit snel en eenvoudig kan verlopen.

Standaard revisiemotoren (draaiend gedeelte)

De motoren bestaan uit het zogenaamde “draaiend gedeelte”, dit wil zeggen het complete carter met cilinders en cilinderkoppen. De verdere opbouw van de motor moet overgezet worden van de oude motor. Het is van groot belang dat de verdere opbouw en afstelling van de nieuwe revisiemotor wordt uitgevoerd door een ervaren monteur met de juiste kennis van de luchtgekoelde Volkswagen motor. Ondeskundige montage en/of afstelling kan voor grote motorschade zorgen wat niet onder garantie valt. Ook voor de regelmatig terugkomende onderhoudsbeurten van de motor is vakmanschap en ervaring vereist. Indien je liever een compleet nieuw origineel carter wilt in plaats van een gereviseerd carter dan is dit voor een aantal motoren mogelijk. Met een nieuw carter is het niet meer zichtbaar dat het hier gaat om een revisie motor en het carter heeft de originele fabrieksmaten.
 
bestelnr. type code inhoud vliegwiel carter opmerking toepassing
#5460 1 D 1200 cc 180 mm revisie 6 volt vliegwiel (109 tanden) Kever, Ghia
#5461 1 D 1200 cc 180 mm revisie 12 volt vliegwiel (130 tanden) Kever, Ghia
#5470 1 F 1300 cc 180 mm revisie 12 volt en enkele inlaat Kever, Ghia
#5480 1 AB 1300 cc 180 mm revisie 12 volt en dubbele inlaat Kever
#5485 1 H 1500 cc 200 mm revisie 12 volt en enkele inlaat Kever, Ghia, Bus, Kübel
#25503 1 B 1600 cc 200 mm revisie 12 volt en enkele inlaat Kever, Ghia, Bus
#25504 1 B 1600 cc 200 mm nieuw 12 volt en enkele inlaat Kever, Ghia, Bus
#5500 1 AD / AJ 1600 cc 200 mm revisie 12 volt en dubbele inlaat Kever, Ghia, Kübel
#5503 1 AD / AJ / AS 1600 cc 200 mm nieuw 12 volt en dubbele inlaat Kever, Ghia, Bus, Kübel
#25520 1 AS 1600 cc 200 mm revisie 12 volt en dubbele inlaat Bus
#25521 1 AS 1600 cc 215 mm revisie 12 volt en dubbele inlaat Bus
#25522 1 AS 1600 cc 215 mm nieuw 12 volt en dubbele inlaat Bus
#35500 3 T 1600 cc 200 mm revisie 12 volt en dubbele inlaat Type 3


Korting met inruil

Als de oude motor wordt ingeruild zal deze worden gedemonteerd en worden bekeken of hij voldoet aan de gesteld inruil eisen. Bij goedkeuring wordt de meerprijs die bij de aankoop van de nieuwe motor is ingecalculeerd worden gestorneerd op hetzelfde rekeningnummer als waarmee de aankoop van de nieuwe motor is betaald. U kunt bij zelf afhalen de retourmotor afgeven, gelijktijdig verrekenen met de aankoop van de nieuwe motor is helaas niet mogelijk in verband met de controle die moet worden uitgevoerd.

inruilprijs € 370.00