Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Sleep triangel (niet in ieder land legaal). Kever 1200-1300-1500. Kübel

 
vw artikelnummer:

Dit onderdeel is geschikt voor:

 

Sleeptriangel

Een uit Amerika overgewaaide vorm van vervoer is deze sleeptriangel of ook wel sleepstang genoemd. Bij het gebruik van deze triangel volgen de voorwielen van de gesleepte auto vanzelf de richting waarin de trek auto rijdt. De gesleepte auto gedraagt zich dus eigenlijk als een aanhangwagen met een gestuurde vooras. Denk er wel om dat het uit de hand loopt als het stuur van de sleep in het stuurslot valt, dus altijd slepen met het stuurslot ontgrendeld.

Er is veel onduidelijkheid over de wetgeving, na wat navraag te hebben gedaan komen we tot de volgende conclusie: In principe is er helemaal niets mis met het slepen van een auto op deze manier mits het gesleepte voertuig een eigen geldig kenteken(bewijs) heeft, APK is goedgekeurd en WAM verzekerd is. Bij het ontbreken van een geldige APK is het dus niet toegestaan deze auto op deze manier te verplaatsen, het is volgens de wetgever een “Sleep” en geen aanhangwagen. Aangezien de verlichting van het getrokken voertuig volledig moet werken zou het noodzakelijk zijn dat er iemand in het voertuig zit die de verlichting bediend, omdat dit onmogelijk is zal je een lichtbak moeten monteren die in verbinding staat met het trekkende voertuig, zoals bij een aanhanger ook het geval is. De kentekenplaat van het trekkend voertuig mag hierop niet zichtbaar zijn, het is geen aanhangwagen maar een “sleep” met een eigen kenteken.

Let op: dit is van toepassing binnen de Nederlandse grenzen, het is bekend dat in sommige landen het slepen van een voertuig helemaal niet is toegestaan of dat het niet is toegestaan met deze triangel. Overtuig je zelf er eerst van of deze vorm van vervoer ook is toegestaan daar waar je heen gaat voordat je op pad gaat, dat voorkomt een hoop narigheid.

De sleeptriangel voor de Kever 1200, 1300 en 1500 modellen als ook de Kübel wordt geleverd inclusief montage pennen waarmee deze rond de vooras wordt gemonteerd (geen gereedschap noodzakelijk). De sleeptriangel voor de 1302 en 1303 is voorzien van een extra montagebeugel die permanent aan de kop van het chassis wordt gemonteerd, het monteren van de triangel aan de montagebeugel gebeurd ook weer met bijgeleverde pennen, waarbij geen verder gereedschap nodig is.

#4022 Kever 1200, 1300, 1500 & Kübel
#4021 Kever 1302-1303