Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Tuimelaaras / claxon borstelhouder klem 4st. Type 1 25/30 pk (rocker shaft). Type 1 / Karmann Ghia t/m 7/59 (brush houder)

 
vw artikelnummer: 111109425
 

Op de tuimelaaras bevinden zicht niet alleen de tuimelaars maar ook de montagevoeten ringen en afstandhouders. Het geheel wordt zowel aan de ene als aan de andere zijde geborgd met een klem die over de tuimelaaras valt in de daarvoor bedoelde uitsparing. Deze klemmen zijn vervaardigd van verenstaal die door de loop der jaren hun klembereik kwijt kunnen raken en in het ergste geval spontaan kunnen afbreken met alle gevolgen van dien.  Als je ieder risico wilt vermijden tijdens je revisiewerkzaamheden, vervang dan deze klemmen.  De borgklemmen voor de 25 & 30 pk motoren (#3785) hebben tevens een tweede functie, deze worden ook gebruikt om de claxon koolborstelhouder in de stuurkolom te borgen. Worden per 4 stuks geleverd voor beide tuimelaarassen (bij het gebruik voor de claxon koolborstelhouder heb je er dus drie over). 

Let op: De klemmen #3786 wijken qua model af van wat vroeger werd gebruikt, Volkswagen heeft  de constructie gelijk gemaakt aan wat in de Type 4 motoren werd gebruikt, hierdoor is de klem sterker geworden, reden genoeg om ze te vervangen. 

Functie als Tuimelaaras borgklemmen

#3785  Type 1 motoren 25 en 30 pk  
            
#3786  Type 1 motoren behalve 25 en 30 pk
               Type 3 motoren
               Type 4 motoren
               CT motoren
               WBX motoren

Functie als claxon koolborstelhouder borgklem * 

#3785  Kever en Karmann Ghia t/m 7/1959  

* zie tekst