Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Vliegwiel paspen verlengd + overmaats (19 x 8.73mm) (8 stuks) Type 1 motor (behalve 25/30 pk) Type 3 motor CT/CZ

 

Vliegwiel paspennen

Het nut van de vliegwiel paspennen wordt nogal eens onderschat en zonder er aandacht aan te schenken terug geplaatst met alle gevolgen van dien. Speling op de paspennen komt vaker voor dan je zult denken en kan maar op één manier ontstaan: Het vliegwiel is niet op het juiste moment vastgedraaid waardoor deze los komt en hiermee de gaten worden uitgeslagen. Controleer altijd de staat van de gaten en de vlakheid van de pasvlakken (krukas en vliegwiel) en monteer nooit geen paspennen terug in uitgeslagen gaten. Mochten de gaten licht zijn uitgeslagen kun je deze repareren met behulp van overmaatse paspennen die tevens ook langer zijn. Voor motoren met een hoger vermogen is het raadzaam om de krukas uit te voeren met 8 pennen, alle krukassen met contragewichten zijn hier standaard al mee uitgevoerd zoals ook het lichtere vliegwiel. De paspennen zijn in drie uitvoeringen leverbaar te weten standaard maat, extra lang en overmaats die eveneens langer zijn uitgevoerd. De standaard maat vervangen de originele paspennen, de extra lange zijn bedoeld voor een betere borging en aan te raden voor krukassen met 8 paspennen of ter verbetering van de originele 4 pennen en de overmaatse zijn bedoeld ter reparatie van licht uitgeslagen gaten waarbij het raadzaam is om het vliegwiel en de krukas direct met 8 pennen te voorzien. Voor het boren van vier extra gaten heb je het juiste gereedschap nodig, de boormal (zie opties) is hiervoor onmisbaar, hiermee kun je zowel symmetrische als asymmetrische gaten boren. Alle paspennen worden in een setje van 8 stuks geleverd, voor de standaard 4 pen aansluiting heb je er dus 4 over.

let op: Als de revisie destijds is uitgevoerd door Volkswagen werd de krukas en het vliegwiel gevlakt waarbij kortere paspennen moeten worden gemonteerd te weten 12.5 mm in plaats van de gebruikelijke 14 mm. Het kan zijn dat je zo’n motor in bezit hebt meet de lengte dus altijd na voordat je ze monteert en kort de paspennen eventueel in of boor de gaten iets dieper.
 
toepasbaar op:
Type 1 motoren met uitzondering van de 25 en 30 pk
Type 3 motoren
CT/CZ motoren
 

bestelnr. diameter lengte opmerking
#1641 8.00 mm 14 mm standaard *
#1648 8.00 mm 19 mm verlengd
#1649 8.73 mm 19 mm overmaats + verlengd

* zie extra opmerking in de tekst


Boormal (optie)

Met deze boormal kunnen de 4 extra paspengaten exact in de krukas en het vliegwiel worden geboord. Zonder deze boormal is het niet aan te raden de extra paspennen te monteren, dit komt zeer nauwkeurig. De boormal is geschikt voor zowel symmetrisch als asymmetrisch boren van de gaten. Het is raadzaam om de gaten asymmetrisch te boren zodat het vliegwiel maar op één manier op de krukas past wat weer belangrijk is als het geheel wordt uitgebalanceerd. Alle aangeboden krukassen met contragewichten en lichtere vliegwielen zijn met 8 gaten asymmetrisch geboord.

#1103