Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Veer verstelbare stoterstangpijpjes 8 st. Type 1 high lift solutions (behalve 25/30 pk). CT/CZ standaard. Water boxer motoren standaard

 

Veer verstelbare stoterstangpijpjes

Volkswagen kwam er al snel achter dat het vervangen van een stoterstangpijpje een arbeidsintensieve aangelegenheid was. Om dit proces te versnellen zijn veer verstelbare stoterstangpijpjes ontwikkeld waarmee het mogelijk werd om de pijpjes te vervangen zonder dat de motor moest worden uitgebouwd. Hierbij verwijder je het klepdeksel en tuimelaar-as, neem de stoterstangen uit de pijpjes en trek via de onderzijde de pijpjes van tussen het carter en de cilinderkop. Monteer nu de veer verstelbare stoterstang pijpjes door deze in te schuiven en tussen het carter en de cilinder kop los te laten. Je hebt nu weer een lekvrije verbinding gemaakt zonder de motor uit de auto te halen.
 
De hier vermelde veer verstelbare stoterstangpijpjes zijn een doorontwikkeld Volkswagen model, zo zijn de pijpjes voor de type 1 en type 3 motoren standaard voorzien van een langer gedeelte aan de carterzijde (windage) wat ervoor zorgt dat bij snel genomen bochten de olie in het carter blijft en niet door de stoterstangpijpjes wordt opgeschept. Het model voor de CT/CZ en WBX motoren hebben deze extra voorziening niet maar zijn wel verbeterd ten opzichte van het origineel. Als enige in zijn soort wordt de afdichting tussen de twee delen verzorgd door drie opvolgende afsluitringen, de meeste pijpjes hebben er maar twee en origineel VW zelfs maar één.  Een bijkomend voordeel van deze pijpjes is dat ze tevens voor type 1 en type 3 motoren met een hoge kleplift kunnen worden gebruikt. De cilinderkop zijde heeft een grotere diameter dan de carterzijde, voldoende om de stoterstangen meer ruimte te geven.
 
Beide soorten worden per 8 stuks inclusief pakking geleverd en vervaardig van aluminium wat niet alleen het onderaanzicht verbeterd maar ook direct het roestprobleem aanpakt. Of het nu gaat om het vervangen van stoterstangpijpjes bij een ingebouwde motor om tijd te besparen, een oplossing voor getunde motoren of een verbetering ten opzichte van het origineel; met deze veer verstelbare stoterstangpijpjes maak je een zeer goede keuze.
 

#1761 type 1 standaard motoren (25 en 30pk uitgezonderd)
  type 3 standaard motoren
#4797 type 1 en type 3 motoren met een hoge lift (25 en 30 pk uitgezonderd)
  CT/CZ standaard motoren
  WBX standaard motoren

 
Losse pakkingen

De pakkingen worden bijgeleverd (standaard pakkingen) maar zijn voor eenmalig gebruik, mocht je ze los nodig hebben of je wilt siliconen pakkingen monteren voor een betere afdichting klik dan op onderstaande verwijzingen voor meer informatie en een afbeelding.

losse standaard pakkingen voor de #1761 en carterzijde van de #4797  (#1763, #4763, #21756)
losse siliconen pakkingen voor de #1761 en carterzijde van de #4797 (#1751)
losse standaard pakkingen voor de cilinderkopzijde van de #4797 (#21756)