Volkswagen onderdelen kennisbank
 

Centraal geplaatste EMPI HPMX 44 Carburateur set. Type 1 dubbel poort motoren

 
vw artikelnummer:
 

Centrale HPMX carburateur sets

De originele type 1 motor voor onze luchtgekoelde VW met een enkelvoudige carburateur is een bewust eenvoudig geconstrueerde motor. De motor moest goedkoop te produceren zijn en bovendien betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden zijn. Een grote beperkende factor van de type 1 motor als het gaat om vermogen en koppel is de opbouw met een enkelvoudige carburateur. Ideaal om de kosten te drukken en de motor betrouwbaar te houden (minder onderhoud en eenvoudiger afstelwerk), maar tegelijkertijd zorgt deze constructie ervoor dat het rendement van de motor aan de lage kant is. Bij de latere type 3 en type 4 motoren is dit concept gewijzigd en werd er wel gekeken naar het rendement, deze werden dan ook uitgerust met dubbele carburateurs ofwel per twee cilinders één carburateur. Er zijn in de loop der jaren behoorlijk wat alternatieven op de markt gekomen die allen een beter rendement geven dan wat standaard het geval is. De meest bekende dubbele carburateurs zijn de Weber IDF en de Dellorto DRLA. Sinds enkele jaren is er een nieuwe speler op de markt, namelijk de door EMPI op de markt gebrachte HPMX. EMPI is continu bezig met het verbeteren van de HPMX en dat heeft de Amerikaan geen windeieren gelegd, onafhankelijke test bewijzen keer op keer dat het rendement van de HMPX de Weber heeft overtroffen, ofwel de reproductie is beter dan het origineel. Het enige waar Weber een streepje mee voorheeft is zijn bewezen kwaliteit over een zeer lange periode en het feit dat productiewagens er destijds standaard mee werden uitgerust bekrachtigd dit. EMPI is relatief nog maar kort op de markt aanwezig er kunnen dan ook nog geen testen worden uitgevoerd op een langdurige betrouwbaarheid maar het ziet er wel veelbelovend uit. Paruzzi is enkele jaren geleden door EMPI aangewezen om de HPMX uitvoerig te testen, op een paar details na waren ook onze testen zeer positief en deden ze niet onder voor Weber. De resultaten van onze testen zijn dan ook doorgevoerd in de HPMX 3.0 welke in onderstaande sets zijn opgenomen.
Voor de standaard motor van 1600 tot 1800 cc is deze centraal geplaatste dubbel HPMX een betaalbare mogelijkheid  om je motor beter te laten presteren. In plaats van één enkel carburateur voor 4 cilinders beschik je nu over één carburateur voor twee cilinders. Deze set wordt compleet geleverd waarbij je de inlaatspruitstuk eindbochten van je 1600 cc moet hergebruiken. Mocht je liever een Weber IDF monteren dan is dat ook mogelijk alleen zal je de set zelf moeten samenstellen (zie vervangende onderdelen), die hier vermelde sets gebruiken uitsluitend EMPI HMPX carburateurs. Je hebt de keuze uit een set voorzien van een 40 mm voor motoren met een standaard cilinderinhoud tot een set voorzien van een 44 mm HPMX voor een grotere cilinderinhoud. 

let op: Het bijgeleverd inlaatspruitstuk moet vrij tussen de inlaatbochten kunnen bewegen, indien dit niet het geval is zaag dan het inlaatspruitstuk op de juiste lengte. Als de centrale inlaat buis er klem tussen zit, zullen de inlaatbochten niet afdichten op de cilinderkop.  

Beide sets bestaand uit de volgende onderdelen en alleen geschikt voor de type 1 motor: 

- HMPX 40 of 44 mm carburateur
- luchtfilter
- inlaat spruitstuk
- benzineslang
- pakkingen en montage materiaal
- montage instructies
- gasbediening systeem


#4237 met 40 mm HPMX carburateur
#4238 met 44 mm HPMX carburateur


vervangende onderdelen

Mocht je na verloop van tijd losse onderdelen nodig hebben dan is dit geen probleem, de meeste onderdelen zijn ook los leverbaar, deze losse onderdelen kunnen tevens worden gebruikt om zelf een set samen te stellen. Klik het onderdeel aan voor meer informatie en een afbeelding. Sproeiers zijn in diverse maten leverbaar, deze staan vermeld onder opties. Losse carburateurs zijn alleen van het merk Weber leverbaar, de EMPI carburateurs worden alleen in sets geleverd.  

#2190 Weber 40 IDF
#2191 Weber 44 IDF
#2196 carburateur pakking / revisie set
#2136 losse carburateur voetpakking (per paar)
#2195 F11 emulsiebuizen per paar
#4159 verchroomd luchtfilter compleet 
#2154 los luchtfilter element voor bovenstaand luchtfilter
#5230 losse luchtfilter pakking  
#2104 spruitstuk set  
#1152 benzineslang per meter
#1057 voorverwarmingspakkingen per paar